Bli kjent med Kristian Harby

Hva gjør egentlig sosiale entreprenører? Hvordan jobber man som sosial investor? Hvordan går man frem når man vil revolusjonere verden? Fremover vil FSE la deg bli kjent med spennende og engasjerte mennesker som på forskjellige måter er tilknyttet sosialt entreprenørskapsbransjen.

Bli med kjent med…

KRISTIAN HARBY

31 år, bor på Lillehammer, pendlende kjæreste

Kristian er gründer av PictureAid, og jobber der som daglig leder, fotograf, salgsjef, markedsfører og andre roller som til enhver tid trengs. PictureAid betaler blant annet skolegang for foreldreløse barn i Lesotho gjennom salg av fotografier til næringslivet. Les mer på www.pictureaid.com.

Hva jobber du med denne uken?
Denne uken stopper jeg litt opp, tar to skritt tilbake for å kunne ta fem frem. Jobber med regnskap og oppsummeringer, samt legger strategier for fremtiden. Jeg forbereder også til en tur jeg skal på til Lesotho om et par uker hvor jeg skal ta nye bilder, møte gamle bekjente, og møte med Røde Kors, vår lokale samarbeidspartner.

Hva er det beste med jobben din?
Det å kunne kombinere det jeg er mest glad i – reise og møte nye mennesker og kulturer, bli kjent med disse og få æren av å dokumentere de gjennom fotografiet, samtidig tillater PictureAid meg og faktisk bidra med noe tilbake til disse menneskene og forandre noen av deres liv i positiv retning.

Og hva er det mest utfordrende?
Samarbeid på tvers av kontinenter. Og det å skulle gjøre alt på en gang, og det meste helt alene. Jeg har en veldig sterk og god idé, som har fått svært god bekreftelse i markedet. Men, jeg begynte i sin tid med alt for lite kapital og handlingsrom. Dette har hengt igjen og bremset utviklingen helt siden starten og er fortsatt en utfordring.

Har du tips til andre som vil jobbe med det samme som deg?
Bygg et godt team og ha en god plan helt fra starten av. Men samtidig ikke vær redd for å kaste deg ut i det. Om du ikke tør å ta det første skrittet så skjer det ingenting. Man må få ballen til å rulle. Ikke vær redd for å spørre om hjelp av ressursterke mennesker som har noe av det du trenger for å komme videre. Som sosial entreprenør bygger du primært en idé om til en bedrift med det utgangspunkt at du ønsker å forandre noe for andre. Mener du dette oppriktig, vil det skinne gjennom og de rette menneskene med de rette verdiene vil komme til unnsetning. Om ikke umiddelbart, så gjelder det å ikke gi opp. Men, ingenting kommer av seg selv. Vær oppriktig, både mot deg selv og andre. Stå på!

Hva engasjerer deg mest?
Gode ideer. Gode mennesker. Tanken på at individer faktisk kan gjøre en forskjell, det gjelder å ikke undervurdere seg selv. Ideer om til handling. Entreprenørskap. Å knytte nye bånd med nye mennesker, nye kulturer og nye land. Reiser. Opplevelser.

Hva gjør du for å slappe av?
Hører på jazz, stirrer ut i intet og tar meg gjerne et glass rødvin. Dets motpol som også fungerer ganske godt, er å løpe. Når jeg løper så får jeg også ofte mange gode ideer samtidig som jeg kobler av.

Hvem er din rollemodell?
Jeg henter veldig mye inspirasjon fra mange forskjellige. Jeg tror ikke jeg har en rollemodell, men heller summen av mange. Jeg har lært god arbeidsmoral fra foreldrene mine. Det å stå på og jobbe hardt for å oppnå resultater. Jeg beundrer dem for hvor hardt de har jobbet hele deres liv. Samtidig har jeg lært teknikker og hentet mye inspirasjon til markedsføring og gode ideer fra mennesker som Richard Branson, Blake Mycoskie og Scott Harrison. Mennesker som Mandela, som kan ofre et helt liv for det de tror på og faktisk oppnå så mye, inspirerer meg veldig. Alt er mulig og tro kan flytte fjell.

Hva gjør du om 10 år?
Antagelig mye av det samme, men forhåpentligvis har jeg nådd noen konkrete og større mål en gang eller to før den tid slik at jeg da har større frihet i form av kapital og nettverk til å utvikle og skape nye ting i tråd med det jeg driver med i dag. Sosialt entreprenørskap er definitivt kommet for å bli og det er gøy å være en del av en tidlig fase. Om ti år har nok mange flere fått opp øynene for hvor viktig dette er og hvor stort potensiale som ligger her. Det vil gjøre det lettere å være sosial entreprenør og jeg ser frem til å utvikle PictureAid i tråd med tiden. Uansett hva jeg bedriver så håper jeg at jeg har familie og gode venner rundt meg.