Den store froskeforvandlingen

– For seks måneder siden kunne jeg ikke stått på en scene og pratet til en forsamling, forklarte William Diaz. Han og Philip Dons har begge bakgrunn fra rus og fengselssoning, og begge sier de har slitt med lav selvtillit og misbrukte sjanser.

Og begge begynte med programmet FROG Online Identity. Dette er utviklet av Ingeborg Lykseth som vant prisen Årets sosiale entreprenør i 2012 for sitt selskap Lyk-z med døtre AS. Programmet skal gi unge i alderen 16-30 år bedre muligheter til å ta gode valg for seg selv og sin egen fremtid.

Diaz og Dons fikk sin tilværelsen totalt forvandlet. Nå er Diaz godt i gang med en plan om å bli sykepleier, mens Dons har mål om å bli sertifisert FROG-trener og ta med metoden til fengselet for å hjelpe innsatte.

Denne forvandlingen fikk en tydelig imponert kronprinsesse Mette-Marit til å spørre fra scenen:

– Hva er Ingeborgs magiske formel?

– Det handler om å involvere folk, istedenfor å fortelle dem hva de skal gjøre, svarte Dons.

Ærlige samboere

I programmet bor inntil 12 unge og to voksne sammen for å gjennomføre workshops som går over en periode på 25 dager.

– Hvordan påvirkes dere av å bo sammen, spurte kronprinsesse Mette-Marit videre.

– Det er utrolig fint. Jeg har aldri møtt en ærlig tilbakemelding på hvordan jeg er som person. Her kjente jeg at tilbakemeldingene var ærlige, sier Dons.

Pris ga medvind

Under siste del av konferansen Sosent2014, fortalte Ingeborg Lykseth hva som har skjedd siden hun vant prisen Årets sosiale entreprenør i 2012.

– Prisen gjorde det mulig å vokse og nå ut til flere. Etter at Ferd ble med som investor, gikk også Innovasjon Norge og Stiftelsen Sebastians Hjerte med på finansieringssiden, sier Lykseth.

Katinka & Lyk Z

I dag er det 16 sertifiserte FROG-trenere benytter programmet og den metodiske treningen Lykseth har utviklet. Selskapet driver én skole og fem institusjoner, som er blitt til etter å ha vunnet prisen som Årets sosiale entreprenør i 2012. I tillegg er treningsmetoden spredt til Italia, Irland, Kroatia og Finland.

Ingeborgs magiske medisin
Etter foredraget følger Ingeborg Lykseth opp spørsmålet fra kronprinsesse Mette-Marit. Hun forklarer at den magiske formelen handler om at den metodiske treningen klarer å bygge opp tillit.

– Magi er bare et annet ord for tillit, og tillit er bare et annet ord for magi, sier hun.

Les mer om FROG Online Identity.